آیا میتوان با مدیریت پسماند های شهرمان به شهری پاک اندیشید؟

تعداد بازدید۱۳۲۰۷مرتبه

با نام ویاد خداوند بزرگback102[1]
دوستان درود،همانطور که میدانید بحران تولید زباله همواره شهروندان شهرهای جهان را تهدید کرده است .در سالهایی که گذشت کشورهای مختلف به جهت ساماندهی این بحران وتبدیل آن به فرصتهایی که همراه با پاکسازی محیط،ایجاد اشتغال،در آمدزایی ،کنترل شیرابه هاو گاز های گلخانه ای بوده است قدمهای بلندی را برداشته وموفقیتهای شایانی را بدست آوردند.آنها دریافتند برای اینکه بتوانند در این مسیر پیروز شوند باید مردمانشان را همراه کنند لذا با برنامه ریزی ومدیریت در ارتقا دانش وتغییر نگاه شهروندان تلاش نمودند.اموختند که به زباله باید به عنوان یک منبع نگاه کرد ودر دراین راستا راهکارهای اجتماعی وفنی وتکنیکی را به شهروندان آموزش دادند.
۱-راه کارهای اجتماعی:
هدف از ارائه این راهکارها وآموزشات ارتقاو افزایش آگاهی های زیست محیطی مردم از طرق رسانه ها و مطبوعات بوده است.
تغییر الگوی زندگی وتغییر الگو مصرف که نهایتا منجر به کاهش تولید زباله میشود از اهداف عالیه این راهکار میباشد.
۲-راه کارهای فنی وتکنیکی:
تفکیک زباله در منزل ومجتمع های مسکونی ومحلات ،ایجاد اماکن جمع آوری زباله منطقه ای ،ایجاد پارکهای چرخه زیست محیطی(recycle bin park)، تولید کمپوست و واحد سوخت زاله به جهت تولید برق وانرژی و…از جمله این را هکارهای فنی میباشد.
در خیلی از کشورهای پیشرفته در موضوع مدیریت پسماند زباله اولیه مراحلی چون کاهش ضایعات،استفاده مجدد،بازیافت مواد،بازیافت انرژی وتولید کمپوست را طی کرده وتقریبا ۱۰۰% مورد استفاده قرار میگیرد. اهمیت این موضوع وعلاقه اعضای شورای چهارم و شهرداری شهسوار ما را بر آن داشت تا بایکی از موفقترین اشخصاصی که پروژه مدیریت پسماند  کشور را در حال انجام میباشند جلسه ای را برگزار کنیم .
امروز افتخار داشتیم تا در خدمت سرکار خانم دکتر هایده شیرزادی گیلانی از استان کرمانشاه باشیم.شخصی که توانسته با همکاری شهرداری کرمانشاه روزانه با دو شیفت کاری ۵۵۰ تن زباله شهر کرماشاه و اطراف را در چرخه کامل بازیافت نماید . ایشان با جداسازی پسماندهای دارای ارزش حرارتی به عنوان انرژی جایگزین سوخت (RDF)،جداسازی پسماندهای قابل بازیافت(کاغذ،شیشه،پلاستیک) وجداسازی پسماندهای الی(فرایند تولید کمپوست) توانسته است نقشی پیشرو در مدیریت پسمانهای شهرهای ایران داشته باشند.زنی از جنس مردم وجامعه کشاورز ،عاشق ایران و ایرانی پر تلاش و پر توان با دستهای خالی و بهره گیری از خرد واندیشه ودانش تخصصی پس از سالهاممارست امروز با لا برنده پرچم ایران در مجامع جهانی و کنفرانسهای بین المللی است.برای بنده شخصا زیارت ایشان و آشنایی با روش وبرنامه هایشان افتخار بزرگی بود وامیدوارم کشورمان بتواند از وجود چنین پتانسیلهایی نهایت استفاده را ببرد.
مقدمتا در دفتر شهرداری با نحوه و مدل کاری وماشین الات این تکنولوژی وروش اجرای ان اشنا و در ادامه از سایت انباشت زباله شهرستان در پرده سر دوهزار بازدیدی به عمل امد ومقرر گردید در فرصتی مناسب از شرکت باز یافت مواد و تولید کود الی کرمانشاه بازدیدی به عمل بیاوریم.
حاضرین در این جلسه عبارت بودند از: اعضای شورای شهر ،سرپرست شهرداری شهسوار ونماینده مجلس
جلسه از ساعت ۹ صبح آغاز و تا ساعت ۳ بعداز ظهر ادامه یافت وبه نظر بنده یکی از بهترین جلسات تشکیل شده در این دوره بود . امیدوارم ما نیز بتوانیم با برنامه ریزی ، مدیرت وجذب منابع مالی اجرای پروژه به جای کوهی از انباشت زباله در راستای بازیافت، پارکی از چرخش زیست محیطی داشته باشیم. ما میتوانیم …………..اگر بخواهیم.
همشهریا ن گرامی به جهت آشنایی با این شرکت متوانند به آدرس www.rck.co.ir مراجعه نمایند.تا درودی دوباره. بدرود

12 thoughts on “آیا میتوان با مدیریت پسماند های شهرمان به شهری پاک اندیشید؟

  1. دوست خوبم درود
    از سایت http://www.rck.co.ir دیدن کردم . بدون شک در راستای توسعه ، اولویت مسائل زیست محیطی بر همگان آشکار است و مسئله پسماندها یکی از چالشهای بزرگ این مقوله بوده و شورا و شهرداری شهرمان به درستی اهمیت آن را دریافته است . امید دارم همدلی مردم شریف شهرمان با اعضاء شورا و شهرداری این مشکل را حل کند که بدون شک نقش همشهریان خوبمان در حل این مشکل از همه برجسته تر می باشد.من مطمئنم ، مردم تیزهوش شهرمان آگاهند که سرمایه گذاری در این بخش یکی از پرسودترین سرمایه گذاریها در دنیا بحساب می آید . همگی موفق باشید .
    بدرود .

  2. ممنون از پیگیری مجدانه حضرتعالی و دیگر اعضاء محترم شورای اسلامی شهر امیدوارم در حل این معضل توفیق رفیق راهتان باشد . یا علی

  3. بسیار عالی است که معظلات زیست محیطی در حوزه شهری مورد رسیدگی جدی قرار می گیرد.
    بزرگترین مشکل در مباحث زیست محیطی عدم کار آمدی ادارات و سازمان های مرتبط با محیط زیست می باشد، دلیل آن هم دولتی بودن کلیه سازمان های ذکر شده است؛بندها و تبصره ها برای فرار ار قانون بی داد می کند؛برای احداث پروژه های ساختمانی طرح ارزیابی(EIA) کاملا فورمالیته است اگر دستور از بالا صادر شود !!و راهکارهای اجتماعی هم بسیار ناکار آمد اجرا می شود!آیا شما دوستان من از پیاده روی در ساحل دریا با وجود انواع آلودگی های تصویری موجود لذت می برید؟؟
    آیا مناطق جنگلی و کوهستانی ما حال و روز خوبی دارند؟؟؟
    وضعیت فاضلاب های شهری و رابطه مستقیم آن با دریا بر کسی پوشیده است؟؟
    وضعیت نخاله های ساختمانی چگونه است؟؟
    تا چه میزان NGO های زیست محیطی جدی گرفته می شوند؟؟
    آیا از جوانان تحصیل کرده در رشته محیط زیست به عنوان هسته های زیست محیطی استفاده شده؟؟؟
    به نظر بنده می توان با دادن فراخوان برای معظلات زیست محیطی پیزامون ما راهکارهای مناسبی پیدا کرد؛هیچ جامعه ای از اعتماد به جوانانش ضربه ندیده است!!
    ما باید در راه توسعه پایدار گام برداریم و با گفتن این کا ما در شمال هستیم و مشکلات و معظلات زیست محیطی به سراغ ما نمی آید خو را گول نزنیم!!

  4. این کارخانه کمپوست شده افسانه
    کی راه می افتد؟
    چرا تفکیک در مبدا متوقف شد؟
    کی راه می افتد؟
    این هم وابسته به تعیین شهردار است؟

  5. آقای مهندس فلاحتکار عزیز
    آیا این موضوع صحت داره که شما تو یکی از سخرانی هاتون، مقدار شیرابه سراریز شده از انباشت زباله های منطقه ی پرده سر رو ۳۰ تا ۵۰ هزار لیتر بیان کرده اید؟

    • باتشکر از شما دوست عزیز وگرامی وقدردانی از پیگیری شما پیرامون این مسئله، در خصوص سوال جنابعالی به عرض میرسانم که در چند سال اخیر تحقیقاتی را پیرامون زباله شهرستان تنکابن انجام داده ام که به اطلاع شما میرسانم .روزانه از مجموع شهرهای شیرود ، خرم آباد ،نشتارود وشهسوار تقریبا۲۵۰ تن زباله به منطقه پرده سر حمل وتخلیه میشود.البته این عدد شناور است و به علت ورود توریست به منطقه کم یا زیاد میشود.سرانه تولید زباله تر در منطقه وکشور ما به نسبت استانداردهای بین المللی بسیا بالاتر بوده و اقلیم وشرایط آب وهوایی نیز بر این مهم تاثیر گذار است. منطقه پرده سر در بلندی قرار گرفته وشیرابه ها با سرعت زیادی وارد آبهای سطحی میشوند -که این امر به وضوح قابل رویت است -.اهمیت کنترل شیرابه ها من را بر آن داشت تا با مشاوران وشرکت هایی که در خصوص امحاء شیرابه های زباله های شهری کار میکنند نشستی داشته باشم لذا با شرکت تعاونی تولیدی مبتکران صبا پارسیان وشرکت معدنی افرازند به مدیریت آقایان مهندس احمدیان ومهندس رجبی بازدید و بررسی در منطقه داشتم و ایشان در بر اورد میزان روزانه تولید شیرابه با تحقیقات میدانی اعلام نمودند که روزانه حدود ۲۰۰۰۰ لیتر شیرابه تولید میشود که این میزان در روزهای پیک با شرایط جوی خاص به بالاتر از این رقم نیز افزایش می یابد.ممنون از طرح این سوال.

  6. باسلام وخسته نباشید. مسئله زباله ونقش آن درچرخه محیط زیست مسئله ای بسیار مهم وقابل ارزش است وباید باحساسیت فراوان وکارشناسی های درست صورت بگیرد. اهمیت این موضوع برکسی پوشیده نیست. ولی نکاتی که می تواند دراین راستا قابل تامل باشد این است که اولاً تاکنون وباگذشت چندین سال از ماجرای کارخانه کمپوست چه میزان برای انجام این کار هزینه شده وچه نتیجه ای حاصل شده است؟ آیا قدم های مفیدی برداشته شده است یاخیر؟ آیا مکان انتخاب شده مکان مناسبی بوده یاخیر؟ ثانیاً چه میزان هزینه واعتبار برای ادامه روند این کار تا حصول نتیجه مورد نیاز می باشد؟ آیا شهرستان تنکابن توانائی انجام آنرا دارد یاخیر؟ ثالثاً اینکه مسئولین عزیز ازانجام این فرآیند چه هدفی رادنبال می کنند؟ آیا مسئله مسئله محیط زیست است یا ایجاد اشتغال؟ اگر مسئله محیط زیست است آیا شهرهای دیگر کشور چگونه بااین مشکل سرمی کنند؟ واگر ایجاد اشتغال درکنار محیط زیست دنبال می شود آیا راه های بهتری برای رفع این مشکل وجود ندارد؟ رابعاً اینکه آیا به اندازه ای که شهرداری وشورای اسلامی شهر تنکابن درگیر این مسئله شده آیا شهرداری وشورای شهرهای دیگر شهرستان نیز این دغدغه ونگرانی وپیگیری رادارند یاخیر؟
    خلاصه درشرایطی که شهر ما از داشتن حداقل امکانات شهری وشهروندی محروم می باشد ونیاز به فراهم نمودن زیرساخت های مهمی می باشد اگرچه مسئله بازیافت زباله وکمپوست وتوجه به محیط زیست بسیار مهم می باشد ولی به نظر می رسد همانگونه که مسئله هسته ای درکشور ما علیرغم همه حساسیت ها وضرورت ها اما آنچنان کشور رابه حاشیه برده ومسئولین کشور را سالها به خود مشغول کرده که چرخه زندگی ومعیشت مردم را تا به حد متوقف شدن رسانده است ، درشهرما نیز مسئله محیط زیست وزباله به قدری فکر مسئولین وعلی الخصوص شورای محترم شهر را به خود مشغول کرده که بیم آن می رود روند رسیدگی به سایرمشکلات اصلی وحیاتی شهر را تحت الشعاع خود قرارداده است.
    لذا پیشنهاد می گردد بررسی بیشتری دراین خصوص که آیا این طرح توجیه اقتصادی درشرایط حاضر دارد یاخیر؟ وآیا شهرستان تنکابن ازعهده انجام آن دراین زمان را دارد یاخیر؟
    باتشکر.

    • با سلام و درود فراوان
      با پرسشهای شما دوست گرامی موافقم حتما باید دلایل ناکامی در این خصوص را در گذشته بررسی کرد . البته بنده نظرم را در این خصوص با توجه به وضعیت محل دفن زباله در پرده سر عرض مینمایم ، نمی دانم از آنجا دیدن فرموده اید یاخیر ، بهرحال در یک خانواده ، با هر وضعیت اقتصادی، اما فرهیخته نیز مسئله پاکیزگی محیط زندگی اهمیت زیادی دارد. زیرا عدم آلودگی محیط زندگی رابطه مستقیم با سلامت خانواده دارد و مسئله سلامت نیز مسئله مهمی برای همگی مردم تاکید می کنم همگی مردم ، می باشد .
      اگر شهرمان را خانه بزگتر فرض کنیم و همشهریانمان را خانواده آن وقت ……… .
      البته بنده معتقدم که به پروژه های عمرانی نباید بصورت سریالی پرداخت بلکه انجام آنها باید بصورت موازی صورت گیرد در واقع انجام یک پروژه نباید باعث توقف پروژه دیگر شود. البته در این خصوص هم با توجه به هزینه ها ، اولویتهای وجود دارد که بطور حتم بحث پیچیده ای است ومدیران شهری باید به آن بپردازند .

  7. با سلام و خسته نباشید خدمت جناب مهندس فلاحتکار
    خواستم در اینجا به طرح موفقی که از حدود ۱۰ سال گذشته در یکی از شهرهای کشور عزیزمون در حال اجراست اشاره کنم.با امید به اینکه با الگو برداری از این قبیل طرح های موفق در راستای پیشرفت شهرمون در زمینه مدیریت پسماند گام برداریم.
    در این شهر هر ساله با شروع سال تحصیلی تعدادی از پرسنل شهرداری با هماهنگی آموزش و پرورش تحت عنوان معلمین پاکیار مدارس به مدارس اعزام شده و هرکدام در چند مدرسه کار آموزش تفیک زباله از مبدا را به دانش آموزان انجام میدهند.هر مدرسه یک روز مخصوص بنام روز بازیافت دارد که مربی به آن مدرسه رفته و دانش آموزان پسمانهای خشک جمع آوری شده را به مربی تحویل میدهند.همچنین برای تشویق بیشتر دانش آموزان جوایزی از سوی مربی به آنها اهدا میشود.همزمان بااجرای این طرح شهرداری در روزهای بخصوصی جهت جمع آوری زباله های بازیافتی با ماشین مخصوص به محله ها مراجعه کرده و در ازای دریافت زباله نسبت به اهدای کارت شرکت در قرعه کشی(خودرو،لوازم خانگی،کمک هزینه سفرهای زیارتی و …)به هر خانوار اقدام میکند.با انجام چنین طرح هایی امروز در این شهر حدود ۱۳ درصد زباله ها از مبدا تفغیک شده که این بهترین میزان آمار در کل شهرهای ایران میباشد.

    • پسندیدم
      درود هم به شما هم به مسئولین دوراندیش اون شهر .
      بدون شک آموزش نقش اساسی در رسیدن به هدف دارد .

  8. درودها جناب فلاحتکار عزیز ….مرتب اهداف شما رو پی گیری میکنم و بسیار خوشحالم که شما عضو فعال و دلسوز شورای شهرمان شهسوار مظلوم هستید.با دعای مادرانه برای شما .

  9. بسیار عالی است ای کاش شرایطی فراهم میشد کسانی که دغدغه مشترک محیط زیست دارند ساماندهی میشدند تا اثرات بسیار بیشتری در جامعه دیده شود