تعداد بازدید۴۰۹۱مرتبه
سالهاست که مشکلات شهر و شهرنشینی از دغدغههای اصلی متولیان امر و کارشناسان امور شهری بوده و همچنان نیز از محورهای اصلی آن به حساب میآید. این امر سبب شده تا دسترسی به یک شهر آرمانی و مطلوب برای شهروندان دور از ذهن باشد. لذا این سوال مطرح میگردد که شهر مطلوب به چه شهری گفته میشود و چه طور میتوان به آن دست یافت؟
شهر مطلوب شهری است که بتواند حداکثر نیازهای شهروندان را برآورده کند، اصلا شهر به عنوان محلی است که مردم برای برآورده کردن نیازهایشان به آن روی میآورند، اگر قرار باشد نیازها بر آورده نشود نمی توان اسم آن را شهر گذاشت.
امروزه کاملا واضح است که برنامهریزی و سرمایهگذاری ملی بیشتر به نفع لایههای بالای سلسله مراتب شهری–روستایی صورت گرفته است. بروز کیفیت شهروند گرایی در محیط شهری از طریق تحقق مجموع کیفتی محیطی مانند امنیت، حس تعلق، نفوذ پذیری، زیبایی، مشارکت مردمی، انعطاف پذیری و زمینهگرایی امکان پذیر است.
یکی از دلایل ایجاد شوراهای شهر و روستا این بود که هزینه شهر و روستا بدون تکیه به درآمدهای نفتی و از طریق مردم تامین شود. حق شهروندان است که برای حفظ سلامت معنوی، سلامت اجتماعی و فرهنگی مبتنی بر ارزشهای انسانی و الهی خود از منظر و سیمای شهر لذت ببرند. مدیریت اجتماعی شهر پس از مدیریت معنوی شهری در دومین رکن رشد مدیریت شهر ما قرار می گیرد. نخستین ویژگی یک شهردار داشتن صلاحیت محلی برای ادارهی شهر است. داشتن دانش فنی از مشخصات یک شهردار موفق است. اگر شهرداری به عنوان نهاد مردمی در جای خود باشد باید شهرها قابل زیست باشد و زمانی قابل زیست خواهد بود که اولویتهای اجتماعی، معنوی، بهداشتی و انسانی حتی از الویتهای اقتصادی ما مهمتر باشد. ترسیم چشمانداز و تعیین جایگاهها، نمادها و تعریف نقش عناصر از جمله ویژگیهای مدیران شهری است.
در شهری که به صورت مدیریت پایدار حرکت میکند، باید ضمن رعایت اصول و مبانی خلاقیتها در اطلاعرسانی به چشم شهروندان نیز احترام بگذاریم، زیرا فضای بصری شهر نقشی اساسی در تامین بهداشت روان شهروندان دارد. امروزه مدیریت و منابع محلی بهترین راهبردهایی هستند که برای انتظام بخشی به امور شهر از آنها استفاده میشود. شهرها برای رشد و ترقی باید مقصدی را طی کنند و تعیین مقصد حق مردم است.
در دههی اخیر مدیریت شهرداریها به پدیدهی فرهنگی و اجتماعی شهروند پویا توجه زیادی کردهاند و با تشکیل حوزهی فرهنگی و اجتماعی در ساختار سیستمی خود تمهیدات و برنامههای خاصی برای ارتقای فرهنگ شهروندی در نظر گرفتهاند. اولین فرایند زندگی اجتماعی شهروندان داشتن روابط دوسویهی اجتماعی است. قوانین، هنجارهایی هستند که توسط نهادهای دولتی برقرار میشوند و به علت ضمانت اجرایی دارای مشروعیت قانونی هستند. هنجارهای اجتماعی در شهر همان الگوهای رفتاری بایدها و نبایدهاست که به صورت قوانین، شیوههای فوق و رسوم اجتماعی از راه آموزش و یادگیری اجتماعی مستمر و پیوسته نهادینه شده و در جهت برقراری نظم و حل دشواریها و مشکلات شهری از سوی نهادهای اجتماعی مدیریت شهرداری اجرا میشود.
یکی از وظایف مدیریت شهری فراهم آوردن محیطی مناسب و شایستهی زیست انسانی در شهر با توجه به گستردگی و پیچیدگی مسائل محیطی زیستن و پرهزینه بودن روش ها و ابزارهای مقابله با آنهاست. اگر همه دستگاههای دخیل در مدیریت شهر توجیه شوند که هدف واحد دارند و تحت مدیریت واحد عمل کنند، مطمئنا به هدف اصلی که رفاه عمومی و رضایت شهروندان است، نائل خواهیم شد. اگر برنامه ریزان و طراحان و مدیران امور شهری بخواهند به اهداف خود دست یابند، باید برنامههای خود را با محیط اجتماعی هماهنگ سازند و چنین امری تنها با مشارکت مداوم میسر خواهد شد. مدیریت شهری بیش از اداره سیاسی به مشارکت مردمی نیاز دارد.
با سلام
مقاله جالبی بود کاش مثالهای ملموس میگذاشتید یا به قول دوستان زیر دیپلم میگفتید.
گفته اید:
“برنامه ریزی و سرمایه گذاری ملی بیشتر به نفع لایه بالای سلسله مراتب شهری – روستایی صورت گرفته است”
لایه های بالا چه کسانی هستند؟
در مورد مسائل اجتماعی و فرهنگی در مدیریت شهری شهرمان که خلا بزرگی دیده میشود بیشتر توضیح دهید.
در مورد اینکه گفتید “مدیریت شهری بیش ار اداره سیاسی به مشارکت مردمی نیاز دارد” منظورتان از اداره سیاسی چیست؟
جناب آقای فلاحتکار
با سلام
درابتدا موفقیت شما را در جلب اعتماد مردم شریف تنکابن و راهیابی به شورای شهر تبریک عرض مینمایم. امیدوارم اقبال مردم به افراد تحصیلکرده، دارای اندیشه و دلسوز، داشتن شهری بهتر و آبادتر را برای ایشان به ارمغان بیاورد.
به نظر میرسد تحقق شهر مطلوب علاوه بر اجرای مدیریت واحد شهری نیازمند داشتن دید باز، واقع بینی و بویژه آینده نگری است.
پیشنهاد می شود در آینده همایشی به منظور جلب نظرات و دیدگاههای افراد متخصص و با تجربه در جهت شناخت پتانسیل ها و نواقص مدیریت بهینه شهری و توسعه تنکابن برگزار گردد.
با سپاس
با درود
ممنون از پیگیری وهمراهی شما دوست عزیز.امید وارم روزی با همراهی شما عزیزان موجبات رشد وسازندگی را برای شهرمان موجب شویم .حتما پیشنهاد جنابعالی انجام خواهد شد.تمام تفکرات بنده بهره بردن از خرد جمعی وپتانسیلهای موجود شهریست.به امید دیدارتان در روز همایش…..