تعداد بازدید۱۸۵۴مرتبه
پنجشنبه مورخ ۱۳۹۳/۸/۱ مراسمی در بزگداشت و به رسم یادبود شاعر فقید شهرستان تنکابن ، سلمان هراتی در روستای زادگاهش مزردشت و بر سر مزارش برگزار گردید . در این مراسم که با حضور شهروندان ، مسولین شهری و خانواده محترم ایشان برگزار شد ، ابتدا به خلاصه ای از زندگینامه و اشعار ایشان اشاره گشت و سپس تنی چنداز شاعران به اجرای اشعاری پرداختند .سلمان هراتی که بود ؟
نام اصلی “سلمان قنبر هراتی” . زادروز ۱ فروردین ۱۳۳۸ . روستای مرزدشت، تنکابن ،مازندران . مرگ۹ آبان ۱۳۶۵ (۲۷ سال) در لنگرود، ملیت :ایران ایرانی . علت مرگ : سانحهٔ رانندگی . جایگاه خاکسپاری :روستای مزردشت، تنکابن
پیشه :شاعر . فرزندان رابعه هراتی، رسول هراتی
سلمان هراتی (۱ فروردین ۱۳۳۸ در مرزدشت تنکابن – ۹ آبان ۱۳۶۵) با نام اصلی “سلمان قنبر هراتی” شاعر معاصر ایرانی است وی از شاعران متعهد به انقلاب و مذهبی بود.
زندگی :
در اوّل فروردین سال ۱۳۳۸ در روستای مرزدشت تنکابن مازندران در خانوادهای مذهبی متولد شد. درسهای ابتدایی تا پایان دوران متوسطه را در زادگاهش خواند. سپس در دانشسرای راهنمایی تحصیلی پذیرفته شد و پس از دو سال در رشتهٔ هنر، مدرک فوق دیپلم اخذ کرد. وی پس از پایان تحصیلات در یکی از مدارس روستاهای دور لنگرود مشغول تدریس شد.
تخلص او در اشعارش «آذرباد» بود و در شعرهایش میتوانیم تاثیر از سهراب سپهری و فروغ فرخزاد را نگاه کنیم او حتی یکی از شعرهایش را تقدیم به سهراب سپهری کرده بود دوستی او با سیدحسن حسینی و قیصر امینپور زبانزد است، سیدحسن حسینی بعد از مرگ سلمان یکی از بهترین آثار ادبیش یعنی کتاب “بیدل، سپهری و سبک هندی” را تقدیم به او کرد و قیصر امین پور هم کلیات او را منتشر کرد.
او در نهم آبان ۱۳۶۵ هنگام عزیمت به لنگرود در یک سانحهٔ رانندگی، درگذشت. در غرب تهران میدانی به نام این شاعر فقید نامیده شده است. آرامگاه وی در حوالی شهر تنکابن واقع شده است و بیت زیر بر سنگ مزارش نوشته شده است:
آه از پاییز سرد، ای کاش من ……….. از تو باغی در بهاران داشتم
شعر سلمان:
خواننده شعرهای سلمان هراتی، در وهله نخست بیش از هر چیز با ایدئولوژی شاعر مواجه میشود. بیشتر اشعار سلمان، مستقیم یا غیر مستقیم به بازگویی اعتقادات و برداشتهای اجتماعی و سیاسی او میپردازد. سلمان هراتی شعر را برای ادای تعهد اجتماعی و حتی گاه سیاسی خود میداند.
آثار سلمان :
سلمان هراتی آثار فراوانی از خود به جا نگذاشت. دو مجموعه از آسمان سبز چاپ شده در سال ۱۳۶۴ و دری به خانه خورشید چاپ شده در سال ۱۳۶۷، کتابهای دربردارنده شعرهای ویژه بزرگسالان سلمان است. همچنین او کتابی به نام از این ستاره تا آن ستاره در حوزه شعر نوجوان دارد.
شعر جنگ :
سلمان هراتی، جزو پانزده شاعر برگزیده بیست سال شعر جنگ است که در سال ۱۳۷۹ معرفی شد. در شعر او جنگ عنصری ضدبشر و منفی نیست، بلکه زیبا و واجب است:
وقتی که از هوای گرفته بودن.
به سمت جبهه میآیی.
تمام تو در معیت آفتاب است.
زیر کسای متبرک توحید.
غرب ستیزی :
نگاه هراتی به دنیای امروز، نگاهی است آمیخته به نکوهش مدرنیته و تمدن غرب و سرسپردگی به باورهای دینی. از این رو میسراید:
وقتی یک جرعه آب صلواتی
عطش را میخشکاند
دیگر به من چه که کوکا، خوشمزه تر از پپسی است
و به تحقیر میگوید:
اگرچه هوای جهان توفانی است
سازمان هواشناسی
همیشه گزارش معتدل به دنیا میدهد
و خواب خوشی ر
برای شنوندگان
آرزو میکند
آثار[ویرایش]
آثار چاپ شده:
از آسمان سبز (مجوعه شعر_۱۳۶۵).
دری به خانهٔ خورشید (مجوعه شعر_۱۳۶۸).
از این ستاره تا آن ستاره (شعر برای کودکان_۱۳۶۷).
گزیده ادبیات معاصر ۲ (مجموعه شعر_۱۳۷۸).
مجموعه کامل شعرهای سلمان هراتی، ۱۳۸۰.
مجموعه کامل شعرهای سلمان هراتی، ۱۳۸۶
منبع “ویکی پدیا”
شایسته میبینم از شهرداری و شورای شهر خرم آباد به جهت برگزاری این مجلس تشکر و قدر دانی داشته باشم .
روحش شاد و یادش گرامی…